Vuosien tauon jälkeen työmarkkinoille? – Rekrypäivä helpotti hämmennystä

Visuaalinen CV, videohaastattelu, pitchauspuhe, Linkedin-verkostot, Twitter-seuraajat, Facebook-ryhmät… Muun muassa nämä termit vilisivät ihmisten puheissa, kun YTK-Yhdistyksen vuoden ensimmäinen Rekrypäivä järjestettiin Helsingissä huhtikuun ensimmäisenä torstaina.

Osallistujista moni on ollut vuosia – jopa vuosikausia – vakituisessa työsuhteessa, eikä työnhaku ole käynyt edes mielessä. Kun uusi työpaikka sitten syystä tai toisesta tulee ajankohtaiseksi, ollaan ihmeissään. Tuntuu, ettei perinteinen CV ja hakemus -yhdistelmä riitä enää mihinkään.

”Tämä on aika hirmuista. Työnhaku on mennyt ihan erilaiseksi. Ennen sitä vaan katsoi Hesarista työpaikkailmoitukset, nyt kaikki on somessa ja netissä. Tai sitten paikat eivät ole julki lainkaan, vaan pitäisi olla suhteita ja verkostoja”, Katariina Rautiainen hämmästeli.

Pienillä viilauksilla alkuun

Katariina Rautiainen on työskennellyt vuosia rahoitusalalla ja hakenut elämänsä aikana töitä vain pari kertaa – viimeksi 14 vuotta sitten. Nyt hän on aktivoitunut työmarkkinoilla, mutta havainnut itsessään myös pientä muutosvastarintaa.

”Esimerkiksi Linkedin tuntuu todella sekavalta ja englannin kielikin ahdistaa.”

Rekrypäivän Somekoulusta löytyi tähän apua.

”Ei se nyt ehkä ihan mahdoton ole. Pieniä lisäyksiä ja viilauksia pitää kuitenkin tehdä omaan profiiliin”, Rautiainen tuumi.

Elokuva-alalla työskennellyttä Jukka Takkilaa mietitytti puolestaan työhakemusten mahdottomilta tuntuvat vaatimukset.

”Esimerkiksi hallittavien tietokoneohjelmien lista voi olla jumalattoman pitkä. Mutta mitä edes tarkoittaa Photoshopin osaaminen – mikä on se vaadittava taitotaso?”, Takkila pohti – ja sai tähänkin vinkin Rekrypäivästä.

Somekoulua pitänyt Drama Queen Communicationsin Miikka Virtanen kannusti avaamaan omaa osaamistasoaan tarkemmin vaikkapa CV:ssä tai jopa omilla nettisivuilla.

”Helppo tapa on kuvata eri ohjelmien hallintaa asteikolla 1–10”, hän vinkkasi.

Myyntipuhe kuntoon kopissa

Helmikuun lopusta asti irtisanomisajalla ollut Anne Vannesluoma testasi Rekrypäivässä YTK-Yhdistyksen videokoppia, jossa saattoi harjoitella 1,5 minuutin myyntipuhetta videolle.

”Opettavainen kokemus. Muutaman oton jälkeen sain mielestäni annettua sitä positiivista kuvaa, mitä halusinkin”, kertoi lähes 30 vuotta samassa konsernissa toiminut Vannesluoma.

Videopuheen lisäksi Vannesluoma kävi kuvauttamassa itsensä CV:tä varten, kyselemässä someneuvoja ja kuuntelemassa Monsterin CV-vinkit.

”Tätä tämä nykyään on. Täytyy vain opetella uudet tavat ja pysyä positiivisena. Olen varma, etten ole työttömänä loppuelämääni. Ehkä tuleva työ ei ole sitä, mitä olen tähän asti tehnyt, mutta minulla on paljon osaamista. Luotan siihen”, asiantuntijatehtävissä aiemmin toiminut Vannesluoma hymyili.

Seuraava Rekrypäivä järjestetään Tampereella 17.5. Ilmoittautuminen tapahtumaan käynnistyy 19.4.